Vuurwerkactie door politie in Flevoland

Flevoland – Bij een grote actie gericht op het opsporen van verboden vuurwerk nam de politie in Flevoland de afgelopen weken honderden kilo’s vuurwerk in beslag.

Bij de totale vangst zaten explosieven die bij ondeskundig gebruik tot een buitengewoon gevaarlijke situatie konden leiden. Niet voor niets werd de EOD, oftewel Explosieven Opruimingsdienst van Defensie, ingeschakeld om een deel van het vuurwerk veilig te vernietigen.

Doorzoekingen op Urk
Op Urk werden twee woningen doorzocht waarbij in het ene huis 66 kilo illegaal vuurwerk werd aangetroffen. Het ging om cobra’s, mortieren, nitraten, vuurpijlen en diverse vuurwerkpotten.

Op woensdag 28 december vond een tweede doorzoeking op Urk plaats waarbij 472 kilo vuurwerk werd aangetroffen. Het ging om legaal vuurwerk in ‘categorie 2’, maar volgens de wet mag je 25 kilo in huis hebben. De bewoner heeft een boete gekregen en het vuurwerk is in beslag genomen.

Vondsten elders in Flevoland
Ook in Dronten en Biddinghuizen werden grote hoeveelheden vuurwerk in beslag genomen. In Dronten was het 200 kilo en in Biddinghuizen 180 kilo. Opvallend hierbij was dat er een zelfgemaakte bom werd gevonden en een lanceer inrichting om zwaar vuurwerk mee af te schieten. Om dit gevaarlijke spul te ontmantelen werd de EOD ingezet.

Viscolont
De politie kwam de adressen op het spoor doordat de bewoners viscolont op het internet hadden besteld. Viscolont is een ontbrandingslont waarmee je vuurwerk aan elkaar kunt knopen. “Door vuurwerk aan elkaar te verbinden, modificeer je vuurwerk en dat is streng verboden. Daarbij is de lont zelf ook ontvlambaar en erg gevaarlijk. De aanschaf van viscolont is daarom strafbaar”, zo legt de politie uit op haar website.

Uw hulp bij de politie-inzet op vuurwerk
Het vuurwerk dat de politie nu in beslag heeft genomen, kan geen gevaar meer vormen of overlast veroorzaken. Weet u dat iemand verboden vuurwerk verhandelt of dat ergens illegaal (zwaar) vuurwerk is opgeslagen? Meld het aan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bel 112 als er sprake is van een acuut gevaarlijke situatie. Meer informatie over vuurwerk vindt u hier.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Politie Noordoostpolder / Urk (@politie_nop_urk)
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2023 Regio25.nl - Disclaimer