Zestien arrestaties tijdens protestactie met vuurwerk

Urk – Op meerdere plekken in het land was het zaterdagavond 20 november onrustig naar aanleiding van de nieuwe corona-maatregelen en het vuurwerkverbod. Ook op Urk was er sprake van een onrustige sfeer op straat, maar rellen bleven uit, aldus de gemeente.

Rondom de rotonde van De Akkers met de Lange Dam werd zwaar vuurwerk afgestoken en soms ook in de richting van hulpverleners gegooid. De gemeente deed vooraf een oproep om het rustig te houden in het dorp, maar daar gaf niet iedereen gehoor aan. De politie heeft 16 mensen aangehouden en er werd volop gecontroleerd, daardoor was er geen sprake van rellen.

Voorzorgsmaatregelen
In de loop naar dit weekend is in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie op een paar plekken op Urk cameratoezicht ingesteld. Daarnaast werd een deel van de bebouwde kom aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat er preventief gefouilleerd kon worden op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk. Ook op de Domineesweg (N352), de verbindingsweg tussen de A6 en Urk, werden automobilisten gecontroleerd op het vervoer van vuurwerk.

Deze maatregelen waren van kracht van zaterdag 18.00 uur tot zondag 03.00 uur. De maatregelen waren genomen naar aanleiding van de ongeregeldheden van vorige week zaterdag 13 november. Maar ook de rellen van eind vorig jaar staan de gemeente en politie nog goed bij.

Aanhoudingen
De politie was met een grote groep agenten aanwezig en greep in waar dat nodig was. Ongeveer 25 personen zijn preventief gefouilleerd. In totaal zijn er 16 personen aangehouden voor openlijke geweldpleging en het bezitten of afsteken van zwaar vuurwerk. Zo werd in de kleding van een aantal aangehouden personen onder andere zogeheten shells, oftewel zwaar illegaal vuurwerk, aangetroffen. De meeste verdachten hebben een boete gekregen.

Verder zijn brandstichtingen voorkomen. Door daadkrachtig optreden van de politie zijn excessen uitgebleven. Dit schreef de gemeente in een persbericht na afloop rond 01:00 uur.

De-escalerend optreden
Er waren zaterdagavond vrij veel Urkers op de been. De gemeente vatte de avond samen als zijnde relatief onrustig. De ouderwacht, vertegenwoordigers van de kerk en andere inwoners zijn in gesprek gegaan met de jongeren op straat. Dit en het preventief fouilleren gaven een de-escalerende werking. De politie, gemeente Urk en het Openbaar Ministerie betreuren het dat een kleine groep raddraaiers telkens onrust en geweld veroorzaakt.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2024 Regio25.nl - Disclaimer