Vissterfte door zuurstofgebrek in vijver

Urk – De brandweer is zaterdag 19 mei in actie gekomen na meldingen van massale vissterfte in een grote vijver nabij winkelcentrum Urkerhard.

Buurtbewoners belden nadat zij sinds een week dode vissen zagen drijven in de vijver in de omgeving van De Plecht en Het Ruim. Naar verluid werden het er steeds meer en ook de fontein in de vijver staat al dagenlang uit. Hierdoor is er geen stroming meer in het water en krijgen de vissen nauwelijks lucht. Enkele honderden kleine en grote vissen zijn al door gebrek aan zuurstof bezweken. Zij zullen zo snel als mogelijk uit het water worden gehaald om stankoverlast te voorkomen.

De brandweer is momenteel met meerdere voertuigen ter plekke en heeft waterkanonnen ingezet om zuurstof in de vijvers te krijgen. De nog levende vissen probeert men zo te redden. Volgens een buurtbewoner zou de oorzaak mogelijk liggen aan de niet-werkende fontein. Een meerkoet heeft daar haar nest op gemaakt. De gemeente Urk en het waterschap Zuiderzeeland doen onderzoek naar de kwaliteit van het water.
Een reactie op “Vissterfte door zuurstofgebrek in vijver”

J. De Ruijter zei:

Zitten er waterplanten in? Als dat niet zo is kan de waterkwaliteit slecht worden en zuurstofgebrek.


Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2021 Regio25.nl - Disclaimer