Vermiste Urker vissers gevonden

Urk – De twee vissersmannen uit Urk, die sinds donderdag 28 november waren vermist, zijn gevonden in de gezonken kotter in de Noordzee.

Zoekactie
Die donderdagochtend kwam er rond 05:45 uur een noodsignaal binnen van de UK 165 op de Noordzee bij Texel. Op dat moment had het twee bemanningsleden, Jochem Foppen (41) en Hendrik Jan de Vries (27) uit Urk. De garnalenkotter Lummetje viste bij de noordkop van Noord-Holland waarna er niets meer van het schip werd vernomen.

De hulpdiensten startte direct een massale zoekactie. Na een paar uur werd het schip op zo’n 12 tot 14 meter diep in de Noordzee gevonden. Echter was het weer op donderdag en vrijdag te slecht om te kunnen duiken naar het wrak. Zaterdag werd de zoekactie naar de opvarende hervat maar dat leverde niets op. Zondag zijn marineduikers het scheepswrak op de bodem van de Noordzee ingegaan, waarna de overleden vissers in de stuurhut werden gevonden.

Hulp van alle kanten
Boten van de KNRM, helikopters, een vliegtuig van de Kustwacht en een mijnenveger van de marine maakten de afgelopen dagen zoekslagen op de Noordzee. Diverse collega-vissers kwam ook naar het gebied gevaren om te helpen met zoeken. Ook op de stranden werd gezocht.

In de Noordzee werden tijdens de zoektocht een leeg reddingsvlot en een zwemvest gevonden. Echter werden er toen geen personen bij aangetroffen.

Ongeluk
De kotter verdween op zo’n zeven kilometer uit de kust van Texel. Na onderzoek is gebleken dat een net van de garnalenkotter is blijven haken in een al oud scheepswrak op de bodem van de zee. Hierdoor sloeg de UK 165 om en verdronken de opvarenden, aldus het KNRM-station Den Helder.

Steun en rouwen
Heel Urk en de visserij leeft met de families en betrokkenen mee. Er is groot verdriet, maar ook dankbaarheid dat beide plaatsgenoten gevonden zijn. Op Urk hingen tientallen vlaggen halfstok als teken van rouw.

Vanwege de trieste berichtgevingen zijn diverse evenementen op Urk afgelast. Onder andere Urk in Wintersferen, dat vrijdag en zaterdag plaats zou vinden.

Vaarroutes van de UK-165Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2020 Regio25.nl - Disclaimer