Primeur voor Flevolandse brandweer

Urk – De brandweer in Flevoland heeft een nieuw soort waterstransportsysteem gekregen. Daarmee hebben zij een primeur in Nederland.

Op het haventerrein van Urk werd zaterdagmiddag 12 oktober een officieel moment georganiseerd. Na een symbolische sleuteloverdracht werd het systeem door de Urker brandweerlieden uitgebreid gedemonstreerd.

Eén van de grootschalige watertransporten van de Flevolandse brandweer is gevestigd op Urk. De oude systemen waren inmiddels 30 jaar oud en behoorlijk verouderd. Reden om te onderzoeken hoe de brandweer bij inzetten het benodigde bluswater zo snel mogelijk kan transporteren van open water naar de incidentlocatie.

Aanbesteding

De projectontwikkeling heeft een paar jaar geduurd. Er is gekeken welke mogelijkheden er zijn en wat de behoefte is bij de verschillende korpsen. “Zo was er bijvoorbeeld de eis dat we voor een afstand van 1500 meter zo’n 8000 liter per minuut willen hebben en voor een afstand van 3000 meter 4000 liter per minuut.”, vertelde Rene Rieken van Brandweer Nederland. De aanbesteding werd vervolgens gedaan en aan de Flevolandse brandweer de eer het groot water transport als eerste in gebruik te mogen nemen.

Toekomstgericht

Naast de grote capaciteit van het systeem, is uiteraard ook aan modernisatie gedacht. Zo kunnen de dikke slangen met een speciale machine automatisch worden opgerold en is de bediening van de pomp grotendeels gedigitaliseerd. “Hiermee is tijdens een inzet minder mankracht nodig.”, aldus de brandweer.

De brandweerlieden in Flevoland zullen voor het einde van dit jaar met het nieuwe systeem gaan uitrukken. Andere Veiligheidsregio’s in Nederland zullen daarna ook gebruik gaan maken van dit nieuwe type watertransportsysteem.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2020 Regio25.nl - Disclaimer