Een jaar later: Gasexplosies op Urk

Urk – Niets leek vorig jaar een mooie en zonnige vrijdag 3 juni in de weg te gaan zitten, totdat die ene klap heel Urk liet schrikken.

Vandaag is het precies één jaar geleden dat twee gasexplosies en een grote brand een huizenblok aan de Grote Fok compleet verwoestten. Tientallen hulpverleners uit diverse regio’s werden hierbij ingezet. De explosie staat bij menig Urker nog vers op het netvlies. De bewoners van de getroffen huizen raakten al hun bezittingen kwijt.

Gaslucht
Die dag werd er aan het riool gewerkt en daarbij werd een gaslek veroorzaakt. Bewoners roken ’s middags al een gaslucht, maar hadden nooit gedacht dat het zo uit de hand kon lopen. Nadat er meldingen werden gedaan bij de aannemer en netbeheerder Liander, werd er pas rond 18:00 uur tot evacuatie overgegaan. Echter was ingrijpen al te laat. Kort daarna vond een zware gasexplosie plaats en brak er brand uit.

“We denken aan het ergste”
Na de eerste klap was de ravage al enorm. Twee huizen stonden in brand. Kort nadat de eerste brandweervoertuigen arriveerden, vond er nog een explosie plaats. Die zorgt ervoor dat ook de derde en vierde woning in brand vliegen. Bij aankomst van de brandweer wordt meteen begonnen met reddingswerk. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat er iemand onder het puin ligt. De hulpverlening werd snel groots opgeschaald, omdat men van het ergste uitging. Een specialistisch landelijk team voor instortingen wordt ingezet om te zoeken naar slachtoffers. Ondertussen was er ook nog sprake van gevaarlijk uitstromend gas.

Geen slachtoffers
Na enkele uren wordt het gas afgesloten en komt het verlossende woord dat er niemand onder het puin ligt. De brandweer focust zich op de brandbestrijding. “De brand krijg je wel uit, maar de slachtoffers die misschien onder het puin liggen zijn je hoofdtaak. Als je weet dat er geen mensen onder het puin liggen, geeft dat rust.”, vertelt één van de Urker brandweermannen.

Sloop en nieuwbouw
De dagen na de ramp, wordt de grote schade in kaart gebracht. Er word besloten het gehele huizenblok te slopen. De bewoners van de getroffen huizen kregen onderdak aangeboden. Ook werden duizenden euro’s ingezameld om de slachtoffers extra steun te bieden. Inmiddels staat er weer een compleet rijtje met zes nieuwe woningen. Deze maand zal de sleuteloverdracht aan de bewoners gaan plaatsvinden. Zij hopen zich dan snel te kunnen herpakken op hun oude plekje.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2021 Regio25.nl - Disclaimer