Code rood: Glijpartijen en auto’s vast in de sneeuw

Flevoland – Het KNMI gaf zondag 7 februari code rood af vanwege sneeuw, een snijdende kou en harde windvlagen.

Het winterweer zorgde voor veel plezier, maar ook voor problemen in het verkeer. De hulpdiensten deden een dringende oproep: “Ga niet de weg op”.

Sneeuwjacht
Automobilisten die wel de weg op gingen werden soms letterlijk verrast. Op een aantal plekken veranderde de wegen binnen tien meter van geen sneeuw naar flinke sneeuwduinen, veroorzaakt door de harde wind.

Op de Nagelerweg en Hannie Schaftweg bij Emmeloord reden enkele tientallen automobilisten zich vast in de sneeuwduinen. Getuigen schoten te hulp en gaven de auto’s een duwtje. Tevens raakten meerdere auto’s door gladheid van de A6 bij het knooppunt Emmeloord. Ook elders in de Noordoostpolder en op Urk vonden ongelukken plaats. Het ging met name om blikschade. Er zijn geen ernstige ongevallen gebeurd.

Op de N50 tussen Emmeloord en Ens raakte zondagavond een vrachtwagen van de weg waarna de vangrail flink beschadigd raakte. Rijkswaterstaat heeft de geleiderail hersteld. Daarom was de N50 tijdelijk in beide richtingen afgesloten.

Sneeuwschuivers deden hun uiterste best om alle wegen zo goed mogelijk begaanbaar te maken, maar de harde wind en de vorst maakten dat niet gemakkelijk.

Van code rood naar code oranje
Vanwege het extreme winterweer, en de daarbij gevaarlijke verkeerssituaties, was 24 uur lang code rood actief. Maandagochtend veranderde het weeralarm in code oranje en vanaf maandagmiddag geldt code geel.

Ook dinsdag en woensdag zal het verkeer rekening moeten houden met gladheid en sneeuw. Wie de weg op gaat, moet nog steeds zijn rijstijl aanpassen. “Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.”, aldus Rijkswaterstaat.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2021 Regio25.nl - Disclaimer