Nagele – Het is veel automobilisten de afgelopen dagen opgevallen: de rokende hooiberg naast de A6 bij Nagele. Er werd ook veel naar 112 gebeld.
Op zondag 5 september kreeg de brandweer de eerste telefoontjes binnen. Er kwam veel rook uit de bossages langs de A6. De oorzaak bleek een brandende berg gemaaid gras op een opslagterrein van Rijkswaterstaat aan de Abtsweg. De rook trok over de snelweg heen. Daarom was het ook goed te ruiken als je er langs reed.
De brandweer zette zondag veel materieel in om voldoende bluswater ter plaatse te krijgen. Zo’n twee kilometer aan slangen werden uitgerold om uit een nabijgelegen kanaal water te kunnen halen. Daarnaast plaatste Rijkswaterstaat borden langs de A6 om automobilisten te waarschuwen voor de rook. Uit voorzorg werd er ook een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur ingesteld.
Langdurig blussen
Er was sprake van broei. De enige manier om de broei te doen stoppen was om de hooibult helemaal uit elkaar te halen en goed nat te maken. Maar dat is tijdrovend, de klus zou nog dagen gaan duren. Daarnaast was volop blussen geen optie omdat er dan nog meer rook vrijkwam, met grote gevolgen voor het verkeer op de A6.
Er kwamen zondag al meerdere kraanmachines ter plaatse. De berg had een omvang van 25 bij 15 meter en was 6 meter hoog. Beetje voor beetje werden de maaisels van de berg gehaald en ondergedompeld in met water gevulde containers. Zo kunnen de maaisels ook nog worden hergebruikt voor nieuwe hectometerpaaltjes.
Bijzondere inzet
Zondag waren de brandweerploegen van Swifterbant, Nagele, Urk en Creil urenlang aanwezig om te kunnen blussen waar dat nodig was. Maandag werd het bluswerk overgenomen door de brandweerprofessionals van een particulier bedrijf. Zij worden ingezet als er geen gevaar is voor de omgeving, maar er wel langdurig moet worden nageblust, zoals bij broei. De vrijwilligers van de lokale brandweer konden vervolgens weer paraat staan in hun eigen gebied. “Voor ons komt een inzet van meer dan 24 uur zelden voor.”, aldus een woordvoerster van Brandweer Flevoland.
Huidige situatie
De snelheidsbeperking op de A6 was tot en met dinsdag van kracht omdat toen de rookontwikkeling afnam. Hiermee was de overlast voor het verkeer verleden tijd.
Inmiddels is de hooiberg zo goed als uit elkaar gehaald en de maaisels zijn met water doordrenkt. De grote klus is vrijdag 10 september afgerond.