Grote brand verwoest schuren aan Zwijnsweg

9 okt 2024 | Ens

Ens – Aan de Zwijnsweg in het buitengebied van Ens heeft dinsdagavond een grote brand gewoed. Drie schuren op een boerenerf gingen in vlammen op. Binnen stonden een hoop kuubskisten met aardappels en uien opgeslagen. Dat is allemaal verloren gegaan.

De brandweer kreeg even voor 21:00 uur de eerste melding. Al snel ging het om een uitslaande brand. De brandweer rukte met groot materieel uit, mede omdat het bluswater moeilijk te verkrijgen was. Er werd een dikke slang van 1,5 kilometer uitgerold om voldoende water uit een tocht naar de brand te kunnen pompen.

Veel brandweerwagens
Man en macht werd ingezet om de situatie onder controle te krijgen. In totaal waren er vijf blusvoertuigen aanwezig. De brandweer van Flevoland kreeg ondersteuning uit Overijssel en Gelderland. Zo waren de waterwagens uit Vollenhove, Oldebroek en Oldemarkt opgeroepen. Ook werd de hoogwerker van Kampen ingezet. En er kwam een speciaal waterscherm uit Genemuiden ter plaatse.

Meerdere schuren
Drie schuren stonden in lichterlaaie en waren niet meer te redden. De brandweer zette in op het voorkomen van uitbreiding naar een vierde en vijfde schuur op het erf. Dat lukte, desondanks raakte de vierde schuur wel flink beschadigd. Het woonhuis op het erf liep geen gevaar.

Ontruiming
Vanwege de flinke rookontwikkeling zijn uit voorzorg drie woningen in de directe omgeving ontruimd geweest. De bewoners zijn elders opgevangen. De rook trok over de akkers richting Marknesse, maar heeft verder weinig overlast opgeleverd.

Urenlang geblust
De brandweer is de hele nacht bezig geweest met nablussen. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Er zijn geen mensen of dieren gewond geraakt.

 

Gerelateerd nieuws

Auto in brand op Kamperweg

Auto in brand op Kamperweg

Ens - Op de Kamperweg (N352) bij Ens is maandag 20 mei rond 16:45 uur een auto in brand gevlogen. De brandweer was er snel bij en heeft de brand...

Lees meer