Bedrijven ontruimd bij gaslek Barakkenweg

24 sep 2024 | Emmeloord

Emmeloord – Aan de Barakkenweg, op industrieterrein De Munt, is dinsdagochtend een gaslek ontdekt. De brandweer en politie kregen rond 09:45 uur de melding en kwamen met spoed ter plaatse.

Het lek ontstond in een hogedruk gasleiding die onder de grond langs de weg ligt. Het leek te gaan om een gevaarlijke situatie. Daarom werd de omgeving ruim afgezet en werden een aantal bedrijven in de buurt ontruimd. De Barakkenweg, Meubelweg en Cantineweg waren ongeveer twee uur lang niet toegankelijk. Het verkeer op de vlakbij gelegen A6 had geen hinder van de gaslekkage.

In een loods nabij het lek werd een geringe hoeveelheid gas geconstateerd. De brandweer hield dit nauwlettend in de gaten. Het ging niet om een groot incident, maar de afzetting en ontruiming werden uit voorzorg gedaan, aldus de brandweer.

Gasleiding afgesloten
Om de situatie veilig te stellen moest de gastoevoer worden afgesloten door netbeheerder Liander. Dit duurde enige tijd. Op tientallen meters van het lek moest een groot gat worden gegraven om de gasleiding af te dichten. Dat lukte en rond 12:00 uur werd de situatie veilig bevonden. Vlak hierna werden ook de afzetting en ontruiming opgeheven.

De loods die gevuld was met gas, is uitgebreid geventileerd. De brandweer heeft de omliggende panden gecontroleerd, maar daar binnen geen gas gemeten. Daarmee was de klus voor de brandweer geklaard. Liander is inmiddels begonnen met het repareren van de kapotte gasleiding. Dat zal nog wel een paar uur duren.

Vermoedelijk is de gasleiding spontaan lek geraakt, maar de precieze oorzaak is nog onbekend.

Gerelateerd nieuws