Volop onderzoek naar gasexplosies

Urk – De Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar de oorzaak van de gasexplosies aan de Grote Fok op vrijdag 3 juni. Vier huizen zijn toen volledig verwoest, twee andere woningen werden onbewoonbaar. Er wordt momenteel gekeken of er sprake is van een strafbaar feit.

De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid; de voormalige Arbeidsinspectie) gaat in samenwerking met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie het drama op Urk onder de loep nemen. Omdat mogelijk niet alle procedures zijn gevolgd, wil men precies weten wat er is misgegaan en hoe de gasexplosies hebben kunnen plaatsvinden. De politie heeft afgelopen weekend al sporenonderzoek gedaan en getuigen verhoord.

Onduidelijkheden

Er zijn bij de instanties en betrokkenen van de explosies onduidelijkheden. Hoe kon het gaslek ontstaan? Waarom is er niet eerder alarm geslagen? Hadden de explosies kunnen voorkomen, als men alert had gereageerd? Allerlei vragen, welke nog niet kunnen worden beantwoord. Opvallend is dat buurtbewoners aan het begin van de middag al een gaslucht roken. Maar volgens burgemeester Pieter van Maaren kregen brandweer en politie niet voor 18:00 uur een melding en is alleen netbeheerder Liander eerder ingelicht.

Hulpactie

Sinds maandag 6 juni is het fonds ‘Eerste steun bij explosie’ opgericht door Gonny Verheij. Haar dochter woonde in één van de geëxplodeerde huizen. Met het fonds wil ze steun uitbrengen naar de slachtoffers van de verwoestte woningen. Men heeft tot en met 20 juni een rekeningnummer geopend. Daarna wordt het ingezamelde geld onder toezicht van een notaris in gelijke bedragen over de slachtoffers verdeeld. Het rekeningnummer is NL44 ABNA 0588 4810 17 onder vermelding van ‘Eerste steun bij explosie’.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2022 Regio25.nl - Disclaimer