Vernieuwd boothuis KNRM Urk geopend

Urk – Het vernieuwde boothuis van het KNRM-station Urk is zaterdagochtend 11 oktober officieel geopend.

Het oude boothuis op palen, ‘Het Lumpien’, stond er al dertig jaar en was dringend aan vernieuwing toe. De verbouwing is deels gefinancierd met de opbrengst van de veiling van de Eerste Meischol 2012, die 60.000 euro opbracht. Daarnaast zijn er diverse lokale inzamelingsacties geweest.

Het boothuis is 16 meter, lang 6.10 meter breed en ontworpen door architect Jan Timmerman. De ook nieuwe bootlift is multifunctioneel voor het onderhoud aan de boten en maakt de uitrukprocedure veel sneller dan gebruikelijk. Er is tevens plaats voor de opslag van overlevingspakken voor de 25 vrijwillige bemanningsleden. De bemanning treft elkaar voor en na hulpverleningen in het voormalige sluishuis “Cornelis Hoefnagel”.

Geschiedenis

Het nieuwe boothuis is vernoemd naar Albert van Veen, één van de grondleggers van KNRM-station Urk. Hij stond ook wel bekend om zijn bijnaam ‘Appien Snel’. Het reddingstation Urk werd op 10 mei 1966 opgericht. Na de reddingboten Zeemanshoop en Hessel Snoek, kreeg het station de beschikking over de snelle reddingboot Nagel, die in 1987 onderdak kreeg een door de bemanning zelf gebouwd onderkomen, dat de naam ’t Lumpien’ kreeg. Dit gebouwtje deed dienst als bergplaats en bemanningsverblijf. Nu dertig jaar later is dit gebouw vervangen door een ruimere bergplaats voor de reddingboot Hendrika Pieternella, naast de grote reddingboot Kapiteins Hazewinkel.

Foto’s: Arie van Dijk
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2024 Regio25.nl - Disclaimer