Veel schade door storm Ciara

Flevoland – Storm Ciara heeft zondag 9 februari een spoor van vernielingen getrokken door Flevoland. De brandweer had het druk.

In de gemeentes Noordoostpolder en op Urk zaten de brandweerlieden ’s middags en ’s avonds niet stil. Er werd een actiecentrum ingericht, om zo de reguliere meldkamer te ontlasten van alle meldingen van stormschade. Vanuit de extra centrale werden de brandweerploegen aangestuurd.

De storm zorgde met name voor omgewaaide bomen en afgebroken takken. Maar ook daken hadden het moeilijk door de zeer harde windstoten. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen door de storm.

Ravage in flat
In de Staalstraat in Emmeloord kwam een groot gedeelte van het dak van een flat naar beneden. De dakbedekking, het isolatiemateriaal en enkele afzuiginstallaties waaiden los en kwamen op straat terecht. Het veroorzaakte een ravage. Met een hoogwerker zijn de grote stukken losgehaald, waardoor het gevaar was geweken.

Ook de flatwoningen zelf kwamen er niet ongeschonden vanaf. ’s Avonds zorgden flinke regenbuien voor nog meer schade. Het dak was lek dus stroomde regenwater de woningen binnen.

De brandweer en de gemeente besloten om alle 27 woningen uit voorzorg te ontruimen om kortsluiting te voorkomen. De tientallen bewoners hebben elders een onderkomen geregeld of aangeboden gekregen. De precieze omvang van de schade is nog onduidelijk. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Dinsdag zal worden gestart met een noodreparatie. De hele flat is zeker tot woensdag onbewoonbaar.

Omgewaaide bomen
Alle brandweerploegen in de polder en op Urk hebben zondag wel een melding gehad. Langs onder andere de Zwartemeerweg, Onderduikersweg, Kuinderweg, Ruttenseweg en het Ankerpad waaiden bomen om of braken takken af. Ook een aantal bomen langs de A6 bij Bant begaven het door de harde windvlagen. De brandweer heeft alle wegversperringen snel weten op te ruimen.

Naast de schade aan moedernatuur, bleken ook een hoop dakpannen niet veilig voor de storm. De brandweer kwam onder andere aan de Lange Nering in Emmeloord in actie om de boel weer op z’n plek te leggen.

The day after
De brandweer in Emmeloord kreeg ook maandagochtend nog meldingen van stormschade. Bij Agrifirm aan de Industrieweg waaiden dakplaten los. Ook bij het nabijgelegen Tamoil tankstation hing een aluminium plaat los. Via een hoogwerker heeft de brandweer de gevaartes vastgezet.

In totaal heeft de brandweer in de Noordoostpolder en op Urk tussen de 20 en 30 meldingen door storm Ciara afgehandeld.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2020 Regio25.nl - Disclaimer