Grote inzet voor broeiende hooibult

Nagele – Langs de Abtsweg stond zondag 5 september een enorme hooibult in brand. De bult lag op een opslagterrein van Rijkswaterstaat vlak langs de A6.

De brandweer kreeg rond 12:15 uur de eerste meldingen van automobilisten die over de A6 reden en de rook uit het bos zagen komen. De brandweer schaalde direct op om voldoende bluswater ter plaatse te kunnen krijgen. Daarnaast was er nog een probleem. De rook trok over de snelweg heen, wat mogelijk gevaar opleverde voor het verkeer.

Er werd ‘GRIP 1’ gemaakt zodat alle hulpdiensten de situatie goed konden coördineren. Vanwege de rookontwikkeling werd er uit voorzorg een snelheidsbeperking ingesteld op de A6 ter hoogte van de op- en afritten naar Urk en Nagele.

Kilometers slangen uitgerold
De brandweer had moeite om voldoende bluswater ter plaatse te krijgen. Naast drie blusvoertuigen werden ook een schuimblusvoertuig en een groot watertransportsysteem opgeroepen.

In een kanaal in de omgeving is een pomp gelegd, waarna er zo’n twee kilometer slang moest worden uitgerold om het bluswater bij de brand te krijgen.

Aan het einde van de middag is men begonnen met het uit elkaar trekken van de hooibult. Een shovel en twee kraanmachines zijn daarvoor ter plaatse gekomen, maar de klus was niet zomaar geklaard.

Broei valt slecht te blussen. Daarnaast was volop blussen ook geen goede optie omdat de rook dan toenam. In dat geval zouden er mistbanken ontstaan op de A6 en in het ergste geval moest de snelweg afgesloten worden. Dat was zondag niet nodig. De overlast bleef beperkt, maar daar was de inzet dan ook op gericht, aldus de brandweer.

Dagenlang werk
Het uit elkaar halen van de broeiende bult en het blussen daarvan heeft zeker vijf dagen geduurd. Een gespecialiseerd bedrijf met brandweerlieden nam de klus over van de lokale brandweer.

Lees hier meer: http://regio25.nl/overlast-van-rokende-hooiberg-voorbij/
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2024 Regio25.nl - Disclaimer