Grote brand in basisschool Lelystad

Lelystad – In de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 maart heeft een zeer grote brand basisschool De Triangel in Lelystad verwoest.

De brand brak even na 00:30 uur uit en greep razendsnel om zich heen. De vlammen sloegen al uit het gebouw toen de Lelystadse brandweer arriveerde. De school stond binnen een kwartier in lichterlaaie.

Veel rookontwikkeling
De brand ging gepaard met flinke zwarte rookwolken die over de woonwijken Botter en Schoener trokken. De situatie werd nauwlettend door de brandweer en politie in de gaten gehouden. Er werd een bericht via Burgernet verzonden om de inwoners van Lelystad te waarschuwen voor de rook.

Ook de gymzaal naast de school vatte na een tijdje vlam. Omdat de brandweer niet wist wat de rook zou gaan doen zijn de 6 direct nabijgelegen woningen uit voorzorg ontruimd. Bewoners van een seniorencomplex hoefden niet te verkassen. De brandweer nam met hen geen risico vanwege het coronavirus.

De brandweer koos er in het begin voor om bewust niet te gaan blussen. Woordvoerster Andrea van der Wouden legt uit: “Als je gaat blussen, koelt de brand af, waardoor de rook laag over de woonwijk trekt. Wanneer je niet blust, wordt de brand heter en stijgt de rook beter op. Zo verminderen we overlast”. Wel werden een aantal waterkanonnen ingezet om het vliegvuur de baas te zijn. Aan het einde van de nacht was de brand over het hevigste punt heen, waarop de brandweer is begonnen met afblussen.

Een meetploeg van de brandweer uit Ens deed onderzoek in de woonwijken. Zij troffen verbrandde resten aan op straat maar verder was er weinig gevaar voor de volksgezondheid. “Mochten de bewoners de roetdeeltjes aantreffen in de tuin of op de auto, schoon spoelen met water is dan de beste oplossing.”, aldus de brandweer.

Alles verwoest
Er was geen redden meer aan, de brandweer heeft de school gecontroleerd laten uitbranden. Alle tafels, stoelen, lesmateriaal, speelgoed, gymtoestellen en andere spullen in het gebouw zijn verloren gegaan.

Veel brandweerlieden
De brandweer zette voertuigen uit Lelystad, Almere en Swifterbant in om de brand te bestrijden. ’s Ochtends zijn ploegen uit Urk en Rutten opgeroepen om voor aflossing te zorgen.

De brandweer is bij daglicht nog urenlang bezig geweest met nablussen. De ploegen van Urk en Rutten hielpen mee. Met een kraan is de school gesloopt, om zo goed mogelijk de smeulende resten te kunnen doven.

Hoe de brand kon ontstaan is onbekend. Niemand raakte bij de brand gewond.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2020 Regio25.nl - Disclaimer