Groot alarm vanwege vreemde lucht en explosiegevaar

Lelystad – De hulpdiensten zijn zaterdag 8 en zondag 9 mei groots ingezet vanwege een vreemde lucht in de Lelystadse woonwijk Punter.

Brandweerlieden uit alle hoeken van Flevoland zijn het hele weekend bezig geweest om metingen te verrichten en het riool door te spoelen. Maandagochtend vroeg is de situatie veilig verklaard.

Hoe het begon
Zaterdag aan het einde van de middag kreeg de brandweer meerdere meldingen van stankoverlast uit het riool in de Punter. Het leek op gas of benzine en de bewoners omschreven de geur als indringend.

De brandweer ging op onderzoek uit. Dat het om aardgas ging, kon men al snel uitsluiten. Er werden uitgebreidere metingen gedaan en daaruit bleek dat er een een nog onbekende brandbare stof zich had verspreid door het riool van de hele woonwijk. Dit was in dusdanige concentraties aanwezig dat het explosiegevaar opleverde. Daarom werden de ongeveer 600 bewoners van zestien straten in de Punter geëvacueerd. Tevens werd de woonwijk hermetisch afgesloten.

Grootschalige inzet
De brandweer had veel handjes nodig om de situatie in kaart te brengen en liet voertuigen uit heel Flevoland ter plaatse komen. Naast de politie en ambulancedienst, werd ook het noodhulpteam van het Rode Kruis ingezet om alle bewoners goed en veilig te kunnen opvangen. Die mensen moesten de nacht elders doorbrengen.

De brandweerploegen uit Ens, Rutten, Urk en Zeewolde werden zaterdagavond in een peloton naar Lelystad gestuurd. Zij hebben geassisteerd met het verrichten van metingen en het doorspoelen van het riool. Ook in de omliggende wijken is het riool door de brandweer gecontroleerd, maar daar was geen sprake van een gevaarlijke situatie.

In de loop van de nacht werden de ploegen afgelost door de brandweerlieden uit Creil, Nagele en gemeente Dronten. Zij kregen dezelfde taken en werden zondagochtend weer afgelost door collega’s uit Marknesse, Urk, Swifterbant en Muiderberg. De operatie had effect. De kans op een explosie werd verminderd, maar daarmee was de klus nog niet geklaard.

Nog niet alles veilig
Een groot deel van de geëvacueerde bewoners kon zondagochtend naar huis, maar zo’n 50 mensen mochten nog steeds niet terugkeren omdat de situatie bij hun woningen niet veilig was.

Zondagmiddag rond 16:00 uur staakte de brandweer het doorspoelen van de riolering. Het vervuilde rioolwater werd via een gemaal naar de afvalwaterzuivering afgevoerd, maar het gemaal kon de toestroom niet aan. Een gespecialiseerd bedrijf werd ingeschakeld en heeft het riool met tankwagens leeggepompt.

In de nacht van zondag op maandag werd de situatie door de brandweer als veilig bevonden. De laatste geëvacueerde bewoners mochten vanochtend hun huis weer in. Wel blijft de brandweer monitoren.

Het is nog niet duidelijk welke stof er precies in het riool is terechtgekomen. Het RIVM onderzoekt de monsters die zijn afgenomen.

Uniek incident
Het komt zelden voor dat de hulpdiensten in Flevoland zo lang en op zo’n grote schaal worden ingezet. De brandweer heeft, verspreid over zo’n 36 uur, in totaal 16 tankautospuiten en nog ander materiaal ingezet. Ook van de politie werd veel gevraagd. Agenten uit heel Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Utrecht losten elkaar af. Ook de Mobiele Eenheid stond paraat.

Een video van de brandweervoertuigen uit Noordoostpolder en Urk, die arriveren in Lelystad:

Uitruk 13 – 2021 20:09:41 08-05-21 melding alert P 1 BMD-01 (GRIP 2) (BASIS PEL.1) (GROTE IBGS) STANK/HIND. LUCHT…

Geplaatst door Vrijwillige brandweer Rutten op Zondag 9 mei 2021

19:40 Grip 2 in wijk de Punter in Lelystad. Er is een vreemde lucht in het riool waargenomen. Hulpdiensten zijn aanwezig…

Geplaatst door Brandweer Flevoland op Zaterdag 8 mei 2021Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2024 Regio25.nl - Disclaimer