Granaat gevonden in Sterrenbuurt

Emmeloord – In een perkje in de Saturnusstraat is dinsdagochtend een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Een buurtbewoonster zag een metalen punt uit de grond steken in een net geschoffeld perkje en ging op onderzoek uit. Met een schep werd het voorwerp uitgegraven. De vrouw vertrouwde de situatie niet en tipte de politie, die vervolgens de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie, oftewel EOD, inschakelde.

De EOD onderzocht het voorwerp en daaruit bleek dat het om een 25 tot 30 centimeter lange brisantgranaat ging. Dat is een stalen buis gevuld met springstof, waarbij het omhulsel bij de ontploffing in scherven breekt en zo schade toebrengt. Dit explosief werd veelvuldig gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De EOD heeft de granaat, die gelukkig niet op scherp stond, op een veilige plek onschadelijk gemaakt. Voor hen is dit dagelijkse kost. De specialisten van Defensie ruimen in Nederland ieder jaar gemiddeld 2.500 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2024 Regio25.nl - Disclaimer