Duizenden kippen omgekomen bij grote schuurbrand

Swifterbant – Twee boerenschuren aan de aan de Tarpanweg bij Swifterbant zijn woensdagochtend 16 augustus verwoest door een grote brand.

Het vuur brak rond zeven uur uit in de schuur met mest. De brand greep razendsnel om zich heen en binnen de kortste keren stond ook de kippenschuur ernaast in lichterlaaie. In die stal waren 40.000 kippen aanwezig, welke volgens de brandweer allemaal zijn omgekomen. Brandweerlieden konden uitbreiding naar andere schuren op het erf voorkomen. Hierbij werden voertuigen uit Swifterbant, Dronten, Lelystad, Urk en Nagele ingezet. De twee grote schuren zijn desondanks helemaal uitgebrand.

Door de brand trok een grote rookwolk richting de Noordoostpolder en Urk. Dit veroorzaakte een flinke stank en daarom adviseerde de brandweer aan de inwoners om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te zetten. Ook weggebruikers op de A6 werden hierop geattendeerd. De brandweer stuurde een meetploeg op pad om de rook te meten, maar hier kwamen geen gevaarlijke concentraties uit. Er kwam bij de brand geen asbest vrij, meldde de brandweer.

De brand was halverwege de ochtend meester, maar het nablussen kostte nog de gehele dag. Over de oorzaak van de brand, is nog niets bekend. Er raakte niemand gewond.

De stalbrand is voor de eigenaren opnieuw een ‘groot drama’, schrijft De Stentor. Het bedrijf werd twee keer geruimd vanwege de vogelgriep. Onlangs werd het bedrijf zelfs gesloten nadat het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in de stal werd gebruikt.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2021 Regio25.nl - Disclaimer