Zeer grote brand in koel- en vriesbedrijf

Rutten – In een groot koel- en vriesbedrijf aan de Gemaalweg bij Rutten heeft dinsdag een zeer grote brand gewoed.

De brand ontstond even voor 08:00 uur en was al snel uitslaand. De brandweer rukte groots uit om het vuur te bestrijden. Het getroffen bedrijf is gespecialiseerd in de op- en overslag van gekoelde en ingevroren producten, zoals groenten.

Enorme inzet
De brandweer schaalde zeer groot op. Van manschappen tot specialisten voor gevaarlijke stoffen, brandweerlieden uit Flevoland, Friesland, Overijssel, Utrecht en Gooi en Vechtstreek waren aanwezig. Een opgeroepen blusrobot bood uitkomst om de brand van binnen aan te pakken. En zowel binnen als buiten het pand werd een drone ingezet om de hotspots te kunnen controleren.

Een crashtender van Lelystad Airport kwam ook assisteren. Deze speciale brandweerwagen wordt normaal gesproken gebruikt bij vliegtuigbranden. Het voertuig heeft onder meer een watertank van 10.000 liter, kan 1.300 liter schuim aan boord hebben en tegelijk rijden en blussen. Via de blusarm van de crashtender is er veel water over de brand gestort. Dat heeft een goed effect gehad op het doven van de brand, aldus de brandweer.

Gered
De brandweer noemt de enorme inzet een succes. Een woonhuis en een groot gedeelte van de koel- en vriesloodsen zijn van de vlammen gered. Een paar loodsen zijn door de brand verwoest.

Flinke rookontwikkeling
Een dikke zwarte rookwolk trok richting zuid-oost Friesland en was van veraf te zien. In die omgeving en rondom Rutten is een NL-Alert verstuurd om mensen te waarschuwen voor de rook.

Urenlang werk
De brandweer had na ruim 20 uur blussen de brand onder controle. In de nacht van dinsdag op woensdag, rond 03:30 uur, werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. Het nablussen heeft tot woensdagavond geduurd.

Wegen afgesloten
De Gemaalweg was vanwege alle bluswerkzaamheden zo’n 34 uur afgesloten voor het verkeer. Deze werd woensdag rond 18:00 uur weer vrijgegeven. Ook de doorgaande weg door Rutten was dicht, maar die werd dinsdagavond al opengesteld. Op de A6 tussen Lemmer en Bant werd dinsdag een snelheidsbeperking ingesteld vanwege de laag overtrekkende rook.

Glasdeeltjes
Op het dak van één van de afgebrande loodsen lagen zonnepanelen. De Veiligheidsregio Flevoland waarschuwt voor glasdeeltjes die mogelijk in de rook zijn meegenomen. “Als u glasdeeltjes vindt, raak ze niet aan en ruim ze niet zelf op. Maak melding van de glasdeeltjes bij de gemeente Noordoostpolder via het algemeen nummer: 0527-633911.”, is het advies.

Onduidelijkheden
De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend. Waar mogelijk zal dit worden onderzocht door de brandweer. De omvang van de schade in het bedrijf is ook nog onduidelijk.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2024 Regio25.nl - Disclaimer