Urk – “Schaamte en een dramatisch verloop van de avond”, zo omschrijft burgemeester Cees van den Bos de gebeurtenissen van zaterdag 23 januari op Urk.
Een politiemacht moest optreden om de openbare orde te herstellen.
Rond 20:00 uur verzamelde een grote groep mensen zich op het haventerrein. Tientallen auto’s stelden zich in een u-vorm op en er werd luid getoeterd. Dit was bedoelt als protest tegen de avondklok en de lockdown. De sfeer was aan het begin gemoedelijk, maar dat sloeg al snel om.
Brandstichting
Rond 21:00 uur, bij het ingaan van de avondklok, werd de corona-teststraat van de GGD op het haventerrein in brand gestoken. De vlammen sloegen uit het gebouw toen de eerste politieauto’s het haventerrein opreden. Veel mensen gingen direct huiswaarts, maar enkele tientallen jongeren bleven achter. De situatie escaleerde.
De politie moest het publiek op afstand houden, zodat de brandweer de brandende teststraat veilig kon blussen. Echter, een aantal jongeren gooiden met stenen en bierflesjes naar de agenten en hun dienstvoertuigen. Daarom was de politie genoodzaakt versterking in te roepen. Binnen een half uur stond de parkeerplaats vol met politiewagens uit verschillende regio’s. De agenten voerden vervolgens charges uit om het haventerrein leeg te krijgen. Dit lukte, maar daarmee was de rust op straat nog niet teruggekeerd.
De groep relschoppers verplaatste zich naar de Klifweg. Daar kwam het meerdere keren tot confrontatie met de tientallen op linie gevormde agenten. De relschoppers staken tevens zwaar vuurwerk af. Vanuit de lucht werden de rellen door een politiehelikopter in kaart gebracht.
Noodbevel
Aan het einde van de avond kwamen de Mobiele Eenheid en een speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee naar Urk toe. De burgemeester gaf tegelijkertijd een noodbevel af. Uiteindelijk wisten de politieagenten, kort na het uitroepen van het noodbevel, de rust te herstellen en hoefde de ME dus niet te worden ingezet. Rond 00:00 uur waren de straten zo goed als leeg en kon de politie afschalen.
Arrestaties en boetes
Gedurende de avond zijn er twee aanhoudingen verricht, waarbij ook een politiehond werd ingezet. Die arrestant had enkele bijtwonden en is door ambulancepersoneel behandeld. Hiernaast zijn tientallen boetes uitgeschreven voor overtreding van de avondklok.
‘Zeer verontwaardigd’
In een gezamenlijk persbericht stellen de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen. “Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt in de brand steken van de test-locatie van de GGD.” zo staat in de verklaring.
Veel schade
De schade aan de in brand gestoken corona-teststraat is groot. Het gebouw is onbruikbaar, maar de GGD wil zo snel mogelijk een nieuwe teststraat. “Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen.”, schreef de GGD Flevoland.
Ook minister Hugo de Jonge is woedend over de brand in de teststraat. Hij beaamt de verklaring van de GGD. “Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders.”, twitterde de minster van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Ook het straatmeubilair van de Klifweg en het haventerrein kwam er niet ongeschonden vanaf. De gemeente heeft ’s nachts alle troep opgeruimd. De precieze omvang van de aangerichte schade is nog niet bekend.
“De komende week wordt de avondklok strikt gehandhaafd”, benadrukken de politie en gemeente Urk.
Het moment dat de deur van de GGD-teststraat op de Urker haven wordt ingetrapt. pic.twitter.com/YKEmeSGq0J
— Iede Klaas Koffeman (@iedeklaas) January 23, 2021
Tuig ben je, en dat is nog zwak uitgedrukt op het moment dat je tijdens een #avondklok #protest een #corona #teststraat in brand zet. Dat valt niet meer onder demonstreren #coronamaatregelen #Urk pic.twitter.com/CwK72OHST5
— Lubbert Kramer (@LubbertKramer) January 23, 2021
Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen. Op dit moment rest mij als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het noodbevel (afgegeven) met de inzet van de ME. We willen rust op Urk.
— Cees vd Bos (@chvdbos) January 23, 2021
De brand in een testlocatie op Urk gaat alle perken te buiten. Zojuist contact gehad met @GGDFlevoland. Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders. https://t.co/EbeX7iSqqW
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) January 24, 2021