Handhavingsactie op het water

16 jul 2023 | Niet gecategoriseerd

Noordoostpolder – Tijdens een handhavingsactie op het water in de Noordoostpolder zijn zaterdag 15 juli meerdere boetes uitgedeeld, is voorlichting gegeven en is een gevaarlijke situatie beëindigd.

Het was de eerste keer dat er zo’n actiedag in deze regio werd gehouden. De actie was gericht op vissers en overlast op het water. Handhavers van Sportvisserij Oost-Nederland gingen met een boot de Urkervaart, Zwolsevaart, Lemstervaart en Espelervaart af. Waar nodig werd in samenwerking met de politie opgetreden.

Gevaarlijke situatie
De handhavers troffen een gevaarlijke situatie aan bij een viswedstrijd langs de Lemstervaart bij Emmeloord. Een boot met twee opvarenden voer met hoge snelheid langs de vissers. De bestuurder van de boot kreeg een boete voor te hard varen (100 euro) en ook een boete omdat diegene geen vaarbewijs had (390 euro). Tevens had het tweetal geen verplichte brandblusser en reddingsvesten aan boord en werd het dodemanskoord niet gedragen. Hiervoor hebben de twee opvarenden een waarschuwing gekregen.

Vispas en preventie
Gedurende de dag zijn meerdere vissers gecontroleerd op het bezit van een vispas. Die moet een ieder bij zich hebben als je wil gaan vissen. Een boete is de vissers gespaard gebleven, ze kregen enkel een waarschuwing. De handhavers gaven ook veiligheidsadvies aan schippers die zij tegenkwamen. Zo werd bijvoorbeeld uitleg gegeven over het gebruik en de noodzaak van het dodemanskoord.

Deze zomer zal er vaker op het binnenwater van de Noordoostpolder gecontroleerd gaan worden om overlast aan te pakken en de veiligheid te verbeteren.

Gerelateerd nieuws