Storm Poly: Topdrukte voor brandweer

5 jul 2023 | Niet gecategoriseerd

Flevoland – Zomerstorm Poly trok woensdag 5 juli over het land en heeft veel schade aangericht. De hulpdiensten hadden een bijzonder drukke dag.

De brandweerlieden in Flevoland hebben tussen 08:30 en 14:00 uur zo’n 140 meldingen afgehandeld. Het ging met name om omgewaaide bomen en afgebroken takken die voor afgesloten wegen en gevaarlijke situaties zorgden.

Opvallende incidenten
Op de A6 tussen Bant en Lemmer ontstond chaos door omgewaaide bomen. Daar waar de ene net was opgeruimd, viel verderop de volgende om. En dat ging niet geheel zonder schade. Meerdere auto’s liepen krassen en deuken op doordat de bomen niet meer te ontwijken waren. Gelukkig raakte niemand gewond. De snelweg was geruime tijd afgesloten om de bomen op te ruimen.

Eveneens op de A6 tussen Bant en Lemmer kantelde aan het begin van de middag een vrachtwagen met aanhanger. Geluk bij een ongeluk, de chauffeur raakte niet gewond. Er ontstond wel een lange file.

Op de Ramspolbrug, de N50 tussen Ens en Kampen, waaide een bakwagen om. Het voertuig kwam op de vangrail terecht en raakte zwaar beschadigd. Ook hier raakte de bestuurder niet gewond. De N50 richting Kampen was enige tijd afgesloten vanwege de berging.

Tijdens het hoogtepunt van de storm moest de KNRM van Urk in actie komen voor een zinkend zeiljacht aan de rand van het Ketelmeer. Men heeft een persoon weten te redden, die op de strekdam op hulp zat te wachten.

Lees verder onder de foto’s.

Alle brandweerploegen in de Noordoostpolder en op Urk werden op pad gestuurd voor stormschades. De meldingen werden op prioriteit afgehandeld. De kettingzagen draaiden overuren. Halverwege de middag nam de wind af, maar er was nog genoeg werk te doen.

Ook woensdagavond waren de brandweerlieden nog in touw met stormschades. Zo werd het park tussen De Fjord en woonwijk De Erven in Emmeloord hermetisch afgezet omdat er te veel bomen op omvallen stonden. Tevens lagen er overal afgebroken takken op de paden. Hierna heeft de brandweer nog een aantal meldingen in Emmeloord, Marknesse, Creil en Ens afgehandeld. Pas toen de zon onderging keerden de laatste brandweerlieden terug naar huis.

De schade door Storm Poly is groot. Naar verwachting zijn de gemeente, provincie, aannemers en hoveniersbedrijven nog wel een paar dagen bezig om alles weer toegankelijk en netjes te maken.

Gerelateerd nieuws