Woningen verwoest door gasexplosies

Urk – Aan de Grote fok heeft vrijdagavond 3 juni een grote en kleine gasexplosie plaatsgevonden. Hierbij zijn drie woningen tot de grond toe verwoest en zijn een vierde, vijfde en zesde onbewoonbaar verklaard. Ook raakten een 6-tal personen gewond. Hulpdiensten uit Flevoland, Friesland en Overijssel kwamen massaal ter plaatse.

De eerste gasexplosie ontstond even na 18:00 uur door nog onbekende oorzaak. Bij aankomst van de eerste brandweervoertuigen trof men een enorme ravage aan. Twee woningen waren al volledig verwoest. Na de explosies ontstond er een grote brand, welke zich al via de zolders had verspreid. Ook de gasleiding vloog in brand, wat voor grote steekvlammen zorgde. De brandweer zette groot materieel in om verdere uitbreiding van het vuur te voorkomen.

Uit voorzorg kwam ook een traumahelikopter voor de zes gewonden ter plaatse. Eén persoon is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Naar omstandigheden gaat het goed met diegene. De andere slachtoffers zijn ter plekke aan hun lichte verwondingen behandeld.

Specialistische teams van de brandweer

Vanuit Drachten en Zwolle zijn specialistische teams van de brandweer ter plaatse gekomen. Zij zijn opgeleid in het zoeken naar slachtoffers in het puin. Per 1 juni is het zogenaamde STH actief, waardoor Urk hun eerste inzet was. Men heeft de getroffen woningen op slachtoffers onderzocht. Er bleek niemand meer in de woonhuizen aanwezig te zijn, waardoor de teams alweer snel konden inpakken.

Geen gas voor omwonenden

Volgens de brandweer zitten, omdat de gastoevoer door netbeheerder Liander is afgesloten, een twintigtal huishoudens zonder gas. Dit zal naar verwachting aankomende week zijn hersteld. Een grondig onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de gasexplosies konden ontstaan.
2 reacties op “Woningen verwoest door gasexplosies”

Sloop huizenblok Grote Fok in volle gang – Regio25.nl zei:

[…] en daarbij werd een gasleiding geraakt. Hierdoor hoopte het lekkende gas zich op, waardoor twee explosies plaatsvonden. In drie huizen woedde brand, de drie andere huizen zijn door de klap zwaar beschadigd […]


Het jaar 2016 in vogelvlucht – Regio25.nl zei:

[…] overgewaaid uit Amerika. Het bericht zorgde voor 10.500 lezers. Hiernaast zijn de artikelen van de gasexplosie op Urk en de vermiste 17-jarige Urker de meest gelezen berichten. In totaal heeft Regio25.nl dit jaar […]


Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2021 Regio25.nl - Disclaimer