Relatief rustige avond op Urk

Urk – Enkele tientallen jongeren kwamen zaterdagavond 12 december weer bij elkaar naast de rotonde bij het Wilhelminapark op Urk.

Ondanks dat er zwaar vuurwerk en rookbommen werden afgestoken, liep het dit keer niet uit de hand. De politie was opvallend aanwezig, maar hoefde niet vaak in te grijpen. Burgemeester Cees van den Bos spreekt op Twitter van een ‘rustige avond’.

“Het begin van de weg die we met elkaar moeten afleggen. Met een geringe politie-inzet en de cruciale inzet van de ouderwacht is het rustig gebleven. Daar zijn we dankbaar voor. Als iedereen komende weken de schouders er onder zet komen we er.”

Burgemeester Cees van den Bos

Preventieve controles
Voor het derde weekend op rij werd de bebouwde kom van Urk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie iedereen op straat preventief mocht fouilleren. Dit vanwege de vuurwerkrellen die recent hebben plaatsgevonden.

Naast de controles gold er een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen. Niet iedereen gaf daar zaterdagavond gehoor aan. De politie hield zich terughoudend, maar greep in waar dat nodig was. Er waren minder agenten op straat dan de afgelopen drie weken. De Mobiele Eenheid hoefde dit weekend niet in actie te komen.

Burgerwacht actief
Ook een 50-tal bezorgde inwoners van Urk hielp mee met toezicht houden. Waar nodig werden de jongeren aangesproken op hun gedrag. Dit worp zijn vruchten af. Rond 00:00 uur keerden de meeste mensen terug naar huis.

Aanhoudingen
Zo’n twintig relschoppers hebben de afgelopen weken een gedragsaanwijzing gekregen. Dat houdt in dat ze tot na de jaarwisseling in het weekend ’s avonds niet op straat mogen komen. Of er gisteravond ook aanhoudingen zijn verricht, is nog niet bekend.

Oorzaken van de onrust
Menig Urker denkt wel te weten waarom de jongeren zich tot nu toe ieder weekend verzamelen op straat. De sluiting van de jeugdhonken en het vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling lijken de belangrijkste redenen voor de onrust. “De jeugd heeft niets om te doen in hun vrije tijd. Alles voor de gezelligheid is dicht.”, vertelde een bezorgde Urker. “We komen in opstand en willen onze vrijheid terug”, zei een jongere tegen Omroep Flevoland.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2021 Regio25.nl - Disclaimer