Hulpdiensten druk door nieuwjaarsstorm

Flevoland – De hulpdiensten zijn woensdag 3 januari druk geweest met het afhandelen van diverse meldingen tijdens de nieuwjaarsstorm.

Met name de brandweer kwam meerdere malen in actie voor omgewaaide bomen en afgebroken takken. Zo lagen er op de A6 tussen Bant en Lemmer een aantal bomen over de weg, welke de brandweerlieden van Emmeloord hebben opgeruimd. Het verkeer kon enige tijd alleen via de vluchtstrook gebruik maken van de snelweg. Ook in Rutten, Ens en op Urk moest de brandweer in actie komen voor stormschades.

Losgeslagen Ark van Noach
Vlak na het middaguur werd er in de haven van Urk ook alarm geslagen. Niet voor een omgewaaide boom maar voor de VerhalenArk die op drift was geraakt. De grote replica van de Ark van Noach was losgeslagen van de Staversekade en ramde door de wind een onbekend aantal aangemeerde schepen en een steiger. Het schip heeft hierbij een ravage aangericht.

De hulpdiensten schaalden groot op vanwege mogelijke slachtoffers. Er waren zeven personen aan boord van de Ark, zij zijn door de KNRM in veiligheid gebracht en mankeerden niets. De dieren aan boord bleven ook ongedeerd. Volgens de brandweer was het grote schip rond 15:00 uur gestabiliseerd. Donderdag zal de Ark bij daglicht in de haven worden verplaatst.

De VerhalenArk is 70 meter lang, 13 meter hoog, 10 meter breed en heeft 4 verdiepingen. Vorige maand raakte het schip ook al bijna op drift in de haven. Volgens de havendienst werd toen een bolder flink uit de grond getrokken, maar kwam de boot niet los. De politie en havendienst doen uitgebreid onderzoek naar hoe de Ark precies los kon slaan.

Hoge waterstanden
Naast dat de hulpdiensten druk bezig waren, werden er ook maatregelen voor de storm getroffen. Zo stonden alle gemalen in de polder volop te draaien en werd de balgstuw bij Ramspol, tussen Ens en Kampen, opgeblazen. De stormvloedkering is in zijn soort de grootste ter wereld en werd voor het laatst op 18 november 2015 in werking gesteld vanwege de slechte weersomstandigheden, meldde Rijkswaterstaat.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2023 Regio25.nl - Disclaimer