Veel schade door storm Eunice

Flevoland – Een zware storm, genaamd Eunice, heeft vrijdag 18 februari veel schade aangericht in Nederland, ook in de Noordoostpolder en op Urk.

Het KNMI gaf code rood af voor onder andere Flevoland. In de Noordoostpolder werden windstoten gemeten van ruim 100 kilometer per uur. Op de dijk bij Lelystad was er zelfs sprake van een windstoot van 145 kilometer per uur.

Topdrukte voor de brandweer
Brandweer Flevoland kreeg 320 meldingen van vrijdag tot zaterdagochtend 09:00 uur. Van omgevallen bomen tot kapotte daken, allerlei dingen waren niet bestand tegen Eunice. Er waren in totaal zo’n 150 brandweerlieden op de weg, die met z’n allen veel werk verzet hebben.

De meldkamer van de hulpdiensten werd overspoeld met telefoontjes. Er werd een actiecentrum ingericht waar alle stormmeldingen op prioriteit werden uitgegeven. De brandweer deed ’s avonds een dringende oproep om te stoppen met bellen bij niet-spoedeisende stormschades om zo de lijnen vrij te houden voor echte noodgevallen.

Vele wegen en fietspaden waren geblokkeerd door omgewaaide bomen. Huizen en bedrijfspanden liepen de nodige schade op en ook voertuigen bleven niet gespaard.

Gekantelde voertuigen
Een bakwagen waaide van de Leemringweg tussen Marknesse en Kraggenburg. Op de A6 tussen Bant en Lemmer kantelde een vrachtwagentje geladen met jerrycans met verf. De brandweer is daar enige tijd bezig geweest om de situatie veilig te stellen. De snelweg richting Friesland was urenlang afgesloten voor het verkeer.

Versperde wegen
Ook binnen de bebouwde kom was er overlast voor het verkeer. De Urkerweg in Emmeloord was afgesloten omdat er een grote boom op de weg was gevallen. Ook in de woonwijken waren sommige straten niet begaanbaar door omgewaaide bomen en afgebroken takken. Sommige auto’s kregen een boom of een tak op het dak. En een enkele keer kwam een auto in botsing met een omgewaaide boom. Dat laatste gebeurde bijvoorbeeld op de Oosterringweg bij Bant.

Materiële schade
Op Urk waaiden een aantal zonnepanelen van een bedrijfspand af. Bij huizen en de Immanuëlkerk kwamen dakpannen naar beneden of vloog dakbedekking in het rond. In Emmeloord waaiden een flink aantal dakpannen van de H. Michaelkerk aan het Pastoor Koopmansplein in het centrum.

Tientallen meldingen
De brandweerlieden van Emmeloord, Marknesse, Ens, Nagele, Creil, Rutten en Urk hebben geprobeerd om vrijdag zoveel mogelijk meldingen af te handelen. Dat lukte niet volledig. De brandweer is vanaf 23:00 uur gestopt met het afhandelen van niet-spoedeisende incidenten. Desondanks waren er toch nog een paar ploegen rond middernacht bezig met stormschades. Bij de manege aan de Sportlaan in Emmeloord waren rond 23:30 uur een aantal bomen omgewaaid en er stonden een aantal op omvallen. De brandweer heeft de zaag erin gezet en de situatie veiliggesteld.

Zaterdag zal er verder worden gegaan met het afhandelen van niet-spoedeisende schademeldingen. Ook de gemeente, provincie en aannemers zijn druk in de weer geweest vrijdag en zullen ook in het weekend verder gaan met puinruimen.

Storm Eunice heeft niet voor ernstige incidenten gezorgd in Flevoland. Volgens de brandweer raakte er ook niemand gewond door de storm.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2022 Regio25.nl - Disclaimer