Noodweer richt veel schade aan

Flevoland – Een groot deel van de Noordoostpolder kreeg vrijdagavond 18 juni te maken met noodweer. Een korte maar felle onweersbui met hagel en zware windstoten trok rond 19:00 uur over en zorgde voor veel schade. Tientallen bomen waaiden om en wegen lagen bezaaid met afgebroken takken.

Downburst
Volgens weerman Robert de Vries had Emmeloord en omgeving te maken met een downburst, ook wel valwind genoemd. Dit weerfenomeen ontstaat als een enorme hoeveelheid koude lucht uit een intensieve buienwolk omlaag stort. Hierbij kunnen ongekende krachten vrijkomen waardoor bomen als luciferstokjes afbreken, aldus het KNMI.

Veel stormschades
De brandweer kreeg in het noorden van Flevoland tientallen meldingen binnen van stormschade. Het ging vooral om omgewaaide bomen over de weg en afgebroken takken die voor gevaarlijke situaties zorgden.

De brandweerlieden van Emmeloord, Marknesse, Ens, Nagele, Creil en Rutten, oftewel alle brandweerploegen van de Noordoostpolder, werden opgeroepen om de meldingen af te handelen. Er werd een speciaal actiecentrum ingericht om de klussen te verdelen en daarmee de 112-meldkamer te ontlasten. De meeste brandweerlieden zijn tot middernacht bezig geweest. Ook de gemeente en een aannemer werden ingeschakeld.

Op de Marknesserweg bij Marknesse kwam rond 19:15 uur een motorrijder in botsing met een afgebroken tak. Hij zou hierbij lichtgewond zijn geraakt, aldus de politie. Verder waren veel polderwegen enige tijd afgesloten vanwege omgewaaide bomen en afgebroken takken.

De brandweer van Emmeloord had rond 23:30 uur het laatste klusje. Een grote tak hing gevaarlijk boven de Kamperweg. Met behulp van de hoogwerker uit Lelystad, een touw en een kettingzaag kon het gevaarte naar beneden worden gehaald. De Kamperweg, tussen de Marknesserweg en Amsterdamweg, moest enige tijd worden afgesloten voor het verkeer.

The day after
De brandweerlieden van Emmeloord waren zaterdagochtend alweer vroeg op pad om nog wat stormschades af te handelen.

De Banterweg (N718) tussen Emmeloord en Bant was tussen 08:30 en 09:45 uur afgesloten omdat meerdere takken van verschillende bomen gevaarlijk los boven de weg hingen. De hoogwerker uit Lelystad kwam assisteren, waarna de brandweer de provinciale weg is afgegaan om de gevaartes naar beneden te halen. Het verkeer werd tijdelijk omgeleid via de A6.

Het bleef niet bij één melding. Ook aan de Kamperweg hingen nog een aantal takken gevaarlijk los in vier bomen. De weg werd afgesloten, zodat de brandweer met de hoogwerker de takken kon verwijderen. Ondertussen werd de brandweer van Marknesse ingezet om aan de Diemenlaan een op omvallen staande boom naast een woning om te zagen. Pas rond 13:15 uur waren de brandweerlieden weer terug op de kazerne.

Later op de avond kwam de Emmeloordse brandweer nogmaals in actie om afgebroken takken aan de Kampwal en Aakstraat te verwijderen. Ook hierbij werd weer een beroep gedaan op de hoogwerker uit Lelystad.

De gemeente en de provincie gaan de komende dagen aan de slag om de overgebleven kapotte bomen en afgebroken takken op te ruimen.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2024 Regio25.nl - Disclaimer