Grote uitslaande brand in visbedrijf

Urk – In visverwerkingsbedrijf Van der Lee Seafish aan het Schulpengat op Urk is woensdagochtend 4 april een grote brand ontstaan.

Het vuur brak even voor 08:00 uur uit in één van de hallen van het visbedrijf. Volgens de brandweer ontstond deze vermoedelijk tijdens werkzaamheden aan het dak van de hal. Op het moment dat de brand uitbrak waren ongeveer 70 werknemers in het pand aanwezig. Zij werden buiten in veiligheid gebracht, niemand raakte gewond.

De brand was al snel uitslaand en veroorzaakte een grote zwarte rookwolk boven Urk en een deel van de Noordoostpolder. Voertuigen uit de heel Flevoland en een hoogwerker uit Kampen zijn ter plaatse gekomen om de brand te bestrijden. De brandweer bluste het vuur van binnen en buiten het pand.

Gevaar
Op het dak van het visbedrijf staat een opslag met 500 liter ammoniak. Die opslag wordt gebruikt als koelvloeistof voor de koelcellen in het pand. Dit zorgde voor een gevaarlijke situatie, waardoor de brandweer groot opschaalde. De brandweer kon voorkomen dat de brand de ammoniakopslag kon bereiken. Wel werd de ammoniakopslag een tijd lang voor zekerheid nat gehouden. Overslag naar andere panden is door de brandweer ook voorkomen.

Vanwege de rook moesten mensen op Urk ramen en deuren gesloten houden. Meetploegen van de brandweer deden onderzoek naar het gevaar van de rook. Hieruit bleek dat er geen consequenties waren voor de omgeving.

Rond 12:30 uur werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. De brandweer verwacht nog de gehele middag bezig te zijn met nablus- en sloopwerkzaamheden. Het industrieterrein was grotendeels afgesloten voor publiek en verkeer.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2021 Regio25.nl - Disclaimer