“Groos” op 80 jaar Urker brandweer

Urk – Vlammen, rook, sirenes, veel water en nieuwsgierig publiek, zo was het haventerrein van Urk wel te omschrijven op zaterdag 29 juni.

Brandweer Flevoland vierde groots het 80-jarig bestaan van het korps op Urk. De dag begon met een rondrit door het oude dorp met een generatie brandweerwagens en het Nederlands Brandweerorkest. Ook burgemeester Pieter van Maaren mocht mee en gaf na de tour het openingswoord op het haventerrein. Tevens kreeg hij, samen met brandweercommandant John van der Zwam, een korpsfoto uitgereikt met daarop “Groos, since 1939″, oftewel trots, op het jubileum van de Urker brandweer.

Uitgebreid programma

Van 10:00 tot 16:00 uur waren er voor jong en oud allerlei activiteiten, zoals een waterstormbaan, rookexperience, escaperoom, rondrijden in een brandweerwagen en je kon een echte brandweer fitheidstest doen. Hiernaast lieten ook andere hulpdiensten hun materiaal zien. Uiteraard konden bezoekers ook genieten van een visje, broodje hamburger of een ijsje.

Gedurende de dag waren er verschillende demonstraties te bewonderen aan het water. De hulpdiensten lieten zien hoe een drenkeling uit het water kan worden gered en hoe een autobrand word geblust. Ook liet men zien hoe een kleine brand in een nagebootste woonkamer zich razendsnel kan ontwikkelen. Tot slot simuleerde men een brand op een groot schip in de haven. Naast het blussen van de vlammen, moesten ongeveer 30 mensen, waaronder 3 slachtoffers en een drenkeling, worden gered. De samenwerking tussen de brandweer, KNRM en ambulancedienst was hierin goed te zien.

De Urker brandweerlieden waren voorbereid op het hete en zonnige weer. Op het terrein waren gratis drinkwaterpunten neergezet en de kinderen zochten verkoeling door diverse waterstralen.

Er kwamen zo’n 6.000 mensen op de open dag af. De organisatie sprak van een groot succes.
Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2020 Regio25.nl - Disclaimer