Brandweerploegen strijden tegen elkaar

Noordoostpolder – Zaterdag 23 maart stond Emmeloord in het teken van de brandweer. In totaal deden 16 ploegen mee aan de provinciale wedstrijden.

Op de twee verschillende wedstrijdbanen werd gestreden om een plek in de vervolgrondes naar de landelijke finale. De banen hadden beiden een categorie, waardoor de scenario’s verschilden. Aan de deelnemende brandweerploegen om binnen de gestelde tijd van 45 minuten de brand of het ongeval te bestrijden en de slachtoffers snel maar veilig te redden. Groepen uit Gelderland en Flevoland namen deel, onder andere ook Ens. De organisatie was in handen van de vrijwilligers van post Emmeloord. Zij bedachten onder andere de twee scenario’s.

Brand in technieklokaal

Het ROC Friese Poort aan de Espelerlaan was de locatie waar een brand met twee slachtoffers werd geënsceneerd. In het technieklokaal stond een freesmachine in brand, maar inmiddels was dit ook uitgebreid naar een verdieping daarboven met houten vloer. In het lokaal bevonden zich nog twee personen die niet meer zelfstandig naar buiten konden komen. De taak aan de brandweerlieden om de conciërge van de school goed uit te vragen en de brand en slachtoffers te lokaliseren. Een uitdagend scenario waarin snelheid, inzet en vakbekwaamheid werden getest. 

Het gevaar van deze inzet was dat de rook in de ruimte dik was. De brandweerlieden hadden bij binnenkomst in deze ruimte de rookgassen moeten koelen. Deden zij dit niet op tijd dan kwamen de rookgassen tot ontbranding en moest eerst het plafond worden geblust. Alle ploegen wisten de brand te blussen, de slachtoffers te redden en de inzet binnen de tijd af te ronden.

Brand en beknelling in bedrijfspand

Bij Boumatic Robotics aan de Transportweg was de tweede wedstrijdbaan gevestigd. Bij werkzaamheden aan een melkrobot kwam een medewerker onder de machine terecht. De steunen onder de robot waren weggegleden. De man zat bekneld met zijn dijbeen. Nog voordat de brandweer arriveerde, was de ambulance al ter plekke. Zij kwamen erachter dat er ook brand was uitgebroken. Aan de brandweerploegen de taak om eerst de brand te blussen maar ondertussen ook het slachtoffer gerust te stellen. Nadat de brand was gedoofd hebben de brandweerlieden de werknemer bevrijdt door de melkrobot te stabiliseren en een paar centimeter te liften met speciaal gereedschap. Hierna werd het slachtoffer per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Prijsuitreiking

Nadat alle ploegen zich in de kazerne hadden verzameld volgde rond 19:30 uur de uitslag. De jury telde per ploeg het aantal punten op. De nummers 1, 2 en 3 gingen door naar de volgende ronde. Ook werden per baan prijzen uitgereikt voor de beste pompbediende, bevelvoerder, aanvalsploeg en waterploeg. Bij het scenario in het ROC Friese Poort was de defensiebrandweer van Artillerie Schietkamp ’t Harde de grote winnaar.

Uitslag wedstrijdbaan ROC Friese Poort (klasse TS-HD)

 1. Defensiebrandweer Artillerie Schietkamp ’t Harde
 2. Zutphen (Noord- en Oost Gelderland)
 3. Kootwijkerbroek (Gelderland-Midden)
 4. Opheusden (Gelderland-Zuid)d
 5. Dieren – 2 (Gelderland-Midden)
 6. Ens (Flevoland)
 7. Steenderen (Noord- en Oost Gelderland)

Uitslag wedstrijdbaan Boumatic Robotics (klasse 112)

 1. Neerijnen West (Gelderland-Zuid)
 2. Beesd (Gelderland-Zuid)
 3. Nunspeet (Noord- en Oost Gelderland)
 4. Maasdriel Oost – 2 (Gelderland-Zuid)
 5. Buren (Gelderland-Zuid)
 6. Putten (Noord- en Oost Gelderland)
 7. Winterswijk (Noord- en Oost Gelderland)
 8. Harskamp (Gelderland-Midden)
 9. Garderen (Gelderland-Midden)Laat een reactie achter

Reactie:Tips

Regio25.nl krijg niet alles mee, ziet u iets gebeuren? Bel dan altijd eerst 112. Wij horen het ook graag als er wat is gebeurt bij u in de buurt, u kunt ons bereiken via 0611641949.
©2011 - 2021 Regio25.nl - Disclaimer